Z úrody rajčat připravte domácí kečup/rajčatovou omáčku

od Jona
31 zobrazení 1 minuty čtení

Na instáč jsem do storieček dávala náš domácí kečup a dost se tam chytil, tak nám sem ukládám recept. Ano, řekl si o něj víc než jeden člověk, takže mi to báječně poslouží k rozposlání 😀

Kečup je imo super, není přeslazenej a chutná fakt po rajčatech. Pokud budete chtít, můžete přidat trošičku tekutého kouře a dodat mu zauzenej šmrnc, takovej se pak skvěle hodí k hranolkám, do burgerů nebo na grilování. Na těstoviny je zase ale lepší varianta bez, takže já doma pravidelně střídám obě varianty, abych měla vždycky ten správnej po ruce. Samozřejmě kupovanýmu “kepuču” s cukrem se to nevyrovná, takže některé děti možná i přes veškerou snahu pohrdnou.

Jak hustý kečup bude záleží na tom, jak dlouho ho povaříte. Pokud chcete co nejhustší, klidně vařte na malém plamínku 40 minut, pokud ho provaříte jen zmiňovaných 20 minut budete mít řídkou verzi, spíš rajčatovou omáčku než kečup – je ale skvělá jako základ na pizzu, proto nastavuju laťku právě sem.

Domácí kečup / rajčatová salsa v jednom receptu

Počet porcí: 1 láhev Doba přípravy: Doba vaření/pečení:
Nutriční info 200 Kalorie 20 grams Tuk
Hodnocení 5.0/5
( 1 Hlasovalo )

Ingredience

  • 6 rajčat, oloupaných
  • 1/2 lžíce řepkového oleje
  • 1 cibule, osmahnutá doměkka
  • 1 lžíce balsamika
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička česnekového prášku
  • sůl
  • 2 kapičky tekutého kouře, pokud usilujeme o zauzenou chuť, jinak lze vynechat

Instrukce

  1. Nejprve si oloupeme rajčata. Zespoda rajčete nakrojíme slupku do kříže. Takhle připravená rajčata vložíme do vroucí vody a 1 minutu povaříme. Poté je vytáhneme a zchladíme studenou či ledovou vodou. Po zchlazení necháme ještě minutku odstát a následně oloupeme. Mělo by to jít skoro samo 🙂 
  2. V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku doměkka. Stáhneme z plotny a necháme stranou.
  3. Do hrnce dáme oloupaná rajčata, přidáme balsamico, cibulku, česnek, javorový sirup a zlehka osolíme a přivedeme k varu. Poté stáhneme na malý plamínek.
  4. Pokud usilujeme o zauzenou chuť, teď je čas přidat 2 kapičky tekutého kouře.
  5. Vaříme podle toho, jak moc chceme kečup hustý. Minimálně provaříme 20 minut, aby se všechny chutě hezky spojily, kečup dostal správnou barvu a rajčata zesládla. Čím déle vaříme, tím hustější bude finální výsledek. Pokud chceme omáčku na pizzu, stačí nám vařit 20 minut, pokud chceme hustější variantu, klidně to necháme 40 minut i víc.
  6. Hotovou omáčku ještě rozmixujeme tyčovým mixérem ve vyšší nádobě a pokud chceme úplně hladký výsledek, tak můžeme i propasírovat. Přes trychtýřek pak nalijeme do lahve od kečupu, anebo do zavařovacích skleniček. 

Poznámky

  • Použijte čisté, vyvařené skleničky. Naplňte je omáčkou/kečupem ihned po dovaření, zavíčkujte a položte na stůl na utěrku, víčkem dolů. V této poloze nechte vystydnout. Dýl vám taková omáčka/kečup vydrží 🙂
Vařili jste se mnou?
To je super! Vyfoťte to a označte mě na Instagramu @johana_novak | #udrzitelnyblog

Mohlo by se vám také líbit

Zanechte komentář